ΓΡΑΦΕΙΝ

Προσβασιμότητα στο Grafein.gr

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Διαδίκτυο πρέπει να είναι διαθέσιμο και προσιτό σε όλους και προσπαθούμε να παρέχουμε έναν ιστότοπο που είναι προσβάσιμος στο ευρύτερο δυνατό κοινό, ανεξάρτητα από την περίσταση και την ικανότητα.

Για να το επιτύχουμε, τηρούμε όσο το δυνατόν αυστηρότερα τις Οδηγίες Προσβασιμότητας περιεχομένου του Παγκόσμιου Ιστού (W3C) 2.1 και (WCAG 2.1) σε επίπεδο AA. Αυτές οι οδηγίες εξηγούν πώς να κάνετε το περιεχόμενο ιστού προσβάσιμο σε άτομα με ένα ευρύ φάσμα αναπηριών. Η συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες μας βοηθά να διασφαλίσουμε ότι ο ιστότοπος μας είναι προσβάσιμος σε όλα τα άτομα: τυφλοί, άτομα με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, γνωστικές αναπηρίες και πολλά άλλα.

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούμε ένα πίνακα ρυθμίσεων (προσπελάσιμο με το μπλε κουμπί στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης) που επιτρέπει σε άτομα με συγκεκριμένα αναπηρίες να προσαρμόσουν το περιβάλλον εργασίας χρήστη του ιστότοπου με βάση τις προσωπικές τους ανάγκες.

Επιπλέον, ο ιστότοπος μας χρησιμοποιεί μια εφαρμογή που βασίζεται σε Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) που εκτελείται στο παρασκήνιο έτσι ώστε να βελτιστοποιεί συνεχώς το επίπεδο προσβασιμότητας. Αυτή η εφαρμογή προσαρμόζει τη λειτουργικότητα και τη συμπεριφορά του ιστότοπου μας για προγράμματα ανάγνωσης οθόνης που χρησιμοποιούνται από τους τυφλούς χρήστες.

Τα προφίλ αναπηρίας που υποστηρίζονται στον ιστότοπό μας

  • Ασφαλής λειτουργία επιληψίας: αυτή η λειτουργία επιτρέπει στα άτομα με επιληψία να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα με ασφάλεια, εξαλείφοντας τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων που προκύπτουν από κείμενο ή γραφικά που αναβοσβήνουν ή έχουν επικίνδυνους συνδυασμούς χρωμάτων.
  • Λειτουργία με προβλήματα όρασης: Αυτή η λειτουργία προσαρμόζει τον ιστότοπο για την ευκολία των χρηστών με προβλήματα όρασης, όπως απώλεια περιφερειακής όρασης (όραση σήραγγας), καταρράκτη, γλαύκωμα και άλλα.
  • Λειτουργία βελτίωσης εστίασης: αυτή η λειτουργία παρέχει διάφορες βελτιώσεις για να βοηθήσει τους χρήστες με γνωστικές διαταραχές, όπως η δυσλεξία ή ο αυτισμός, να εστιάσουν πιο εύκολα στα βασικά στοιχεία του ιστότοπου.
  • Βελτίωση χρήσης για άτομα με ΔΕΠΥ: αυτή η λειτουργία βοηθά τους χρήστες με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) να διαβάζουν, να περιηγούνται και να εστιάζουν στα κύρια στοιχεία του ιστότοπου πιο εύκολα, μειώνοντας σημαντικά τις περισπασμούς.
  • Συμβατότητα με αναγνώστες οθόνης: αυτή η λειτουργία διαμορφώνει τον ιστότοπο ώστε να είναι συμβατός με προγράμματα ανάγνωσης οθόνης όπως τα JAWS, NVDA, VoiceOver και TalkBack. Το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης είναι λογισμικό για τυφλούς χρήστες που είναι εγκατεστημένο σε υπολογιστή και smartphones.

Πρόσθετες ρυθμίσεις διεπαφής χρήστη, σχεδιασμού και αναγνωσιμότητας

Πέρα από τα προφίλ αναπηρίας που υποστηρίζουμε, είναι διαθέσιμες και ξεχωριστές ρυθμίσεις που θα κάνουν την εμπειρία πλοήγησης της ιστοσελίδας μας πιο εύκολη.

  • Προσαρμογές γραμματοσειράς: οι χρήστες, μπορούν να αυξήσουν και να μειώσουν το μέγεθός του, να αλλάξουν τη γραμματοσειρά να προσαρμόσουν το διάστημα, την ευθυγράμμιση, το ύψος γραμμής και άλλα.
  • Κινούμενα σχέδια: οι επιληπτικοί χρήστες μπορούν να σταματήσουν όλες τις κινούμενες εικόνες με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα κινούμενα σχέδια που ελέγχονται από τη διεπαφή περιλαμβάνουν βίντεο, GIF και μεταβάσεις CSS που αναβοσβήνουν.
  • Επισήμανση περιεχομένου: οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να τονίσουν σημαντικά στοιχεία, όπως συνδέσμους και τίτλους. Μπορούν επίσης να επιλέξουν να επισημάνουν μόνο εστιασμένα ή αιωρούμενα στοιχεία.
  • Πρόσθετες λειτουργίες: παρέχουμε στους χρήστες την επιλογή αλλαγής χρώματος και μεγέθους δρομέα, χρήση τρόπου εκτύπωσης, μάσκα ανάγνωσης, ενεργοποίησης εικονικού πληκτρολογίου και πολλών άλλων λειτουργιών.
  • Επιλογή χρωμάτων: είναι δυνατή η επιλογή διαφορετικών χρωμάτων για το φόντο, για το κείμενο, ακόμα και ξεχωριστό χρώμα για τους τίτλους.

Συμβατότητα με προγράμματα περιήγησης και υποστηρικτική τεχνολογία

Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε την ευρύτερη δυνατή γκάμα προγραμμάτων περιήγησης, ώστε οι χρήστες μας να μπορούν να επιλέξουν τα καλύτερα εργαλεία για αυτούς, με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Υποστηρίζουμε όλα τα μεγάλα συστήματα που αποτελούν πάνω από το 95% του μεριδίου αγοράς των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera και Microsoft Edge, JAWS και NVDA (αναγνώστες οθόνης) και για Windows αλλά και για χρήστες MAC.

Σημειώσεις και σχόλια

Παρά τις προσπάθειές μας για να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να προσαρμόσει τον ιστότοπο στις ανάγκες του, ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη σελίδες ή ενότητες που δεν είναι πλήρως προσβάσιμες, βρίσκονται στη διαδικασία να γίνουν προσβάσιμες ή στερούνται επαρκούς τεχνολογικής λύσης για να είναι προσβάσιμες. Ωστόσο, βελτιώνουμε συνεχώς την προσβασιμότητά της ιστοσελίδας μας, προσθέτοντας, ενημερώνοντας και βελτιώνοντας τις επιλογές και τα χαρακτηριστικά της, αναπτύσσοντας και υιοθετώντας νέες τεχνολογίες.

Εάν εντοπίσατε κάποια δυσλειτουργία ή έχετε ιδέες για βελτίωση, θα χαρούμε να μας ενημερώσετε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας χρησιμοποιώντας τις επιλογές στην σελίδα Επικοινωνία.

Για το Grafein.gr
Η ομάδα ανάπτυξης της ιστοσελίδας της Pinweb.gr 

error: www.grafein.gr