Συνέντευξη με τον Γιώργο Στάθη - ΓΡΑΦΕΙΝ
ΓΡΑΦΕΙΝ

Συνέντευξη με τον Γιώργο Στάθη

Ο Γιώργος Στάθης παραχωρεί συνέντευξη στη συγγραφέα και αρθρογράφο του “ΓΡΑΦΕΙΝ”, Μιχαηλίδου Χριστίνα, με αφορμή την έκδοση του παραμυθιού του “Η Ρέιτσελ και τα μαγικά (Μ)Παθήματα”.


– Γιώργο με ιδιαίτερη χαρά σε καλωσορίζω στη φιλόξενη παρέα του λογοτεχνικού περιοδικού “Γράφειν”. Για να σε γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας, θα ήθελα  να μας πεις λίγα λόγια για σένα.

Γεννήθηκα στη Θήβα στο χωριό Θεσπιές, αλλά στην τελευταία τάξη του δημοτικού μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αθήνα, επομένως μπορεί να θεωρηθεί πως μεγάλωσα και στην Αθήνα. Σπούδασα στο τμήμα της Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, γνωρίζοντας βέβαια εξαρχής πως δεν ήταν  το επάγγελμα που ήθελα να ακολουθήσω, όμως αποφάσισα με αυτές τις σπουδές να δώσω χρόνο σε εμένα και να αποφασίσω τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Όπως φάνηκε στην  πορεία αυτός ο χρόνος ήταν πράγματι πολύτιμος, καθώς έτσι βρέθηκε τυχαία στη ζωή μου η νοηματική και ήταν εκείνη η στιγμή που κατάλαβα πως αυτό ήταν που ήθελα  να ακολουθήσω  επαγγελματικά. Έτσι σήμερα εργάζομαι ως επαγγελματίας Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Έχω την τιμή και τη χαρά  να διατελώ Πρόεδρος στην Ένωση Ελλήνων Διερμηνέων. Επιπλέον η αγάπη και το ενδιαφέρον για αυτό το επάγγελμα, με οδήγησε στο να δημιουργήσω την εταιρεία Hands Up, το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα.

– Η Ρέιτσελ και τα μαγικά (Μ)Παθήματα είναι το πρώτο καθολικά προσβάσιμο παραμύθι που εκδόθηκε στην Ελλάδα.  Τι σημαίνει καθολικά προσβάσιμο και πώς δημιουργήθηκε η ιδέα αυτή;

Καθολικά προσβάσιμο σημαίνει ότι στο εσωτερικό του παραμυθιού υπάρχουν δύο QR code, που αν τα σκανάρεις με το κινητό ή το τάμπλετ έχεις τη δυνατότητα να μεταφερθείς σε δύο βίντεο αντίστοιχα. Το ένα παρουσιάζει όλο το παραμύθι με διερμηνεία στη Νοηματική γλώσσα, για παιδάκια με ακουστική αναπηρία και το δεύτερο ακουστική αφήγηση από επαγγελματία ηθοποιό για παιδάκια με οπτική αναπηρία αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν το παραμύθι ακουστικά!

Η ιδέα ενός παραμυθιού στο οποίο θα είχαν πρόσβαση όλα τα παιδιά, νομίζω ότι ήταν φυσικό επακόλουθο και της δουλειάς μου, δηλαδή παρέχοντας προσβασιμότητα ως Διερμηνέας Νοηματικής, θεωρώ πως ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω και ως συγγραφέας. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε πολλές ιδιότητες στη ζωή μας και πολλά καπέλα αλλά κάποια από αυτά είναι τα αγαπημένα σου και θες να τα φοράς σε όλες τις περιστάσεις!

– Ποιοι σε βοήθησαν ώστε να κάνεις πράξη αυτό το παραμύθι ως καθολικά προσβάσιμο;

Αυτό το παραμύθι πράγματι είναι ένα αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και πολλών μηνών  προσηλωμένης εργασίας. Επίσης, για να ολοκληρωθεί και μάλιστα όπως ακριβώς το ήθελα, εκτός από τις εκδόσεις Υδροπλάνο που δέχτηκαν αμέσως την πρόταση μου, συμμετείχαν πολλοί επαγγελματίες σε αυτό το εγχείρημα.

Οι συντελεστές που με βοήθησαν να κάνω το παραμύθι μου προσβάσιμο, ήταν ο φίλος και συνεργάτης Απόστολος Ψαρρός, ηθοποιός και σκηνοθέτης, με μεγάλη εμπειρία στο παιδικό θέατρο, που χάρισε την φωνή του και ζωντάνεψε ακουστικά την ιστορία της Ρέιτσελ. Οι συνάδελφοί μου Βιβή Σιδέρη, Τόνια Παπαντωνάκη και Ανδρονίκη Ξανθοπούλου που διερμήνευσαν το παραμύθι μου στη νοηματική, καθώς και ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ιδρυτής του κοινωνικού οργανισμού “Με άλλα μάτια”, που επιμελήθηκε και αξιολόγησε την προσβασιμότητα του παραμυθιού για παιδιά με οπτική αναπηρία.

– Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά  της ηρωίδας σου, της μάγισσας  Ρέιτσελ ; Τι είναι αυτό που την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μάγισσες των παραμυθιών;

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Ρέιτσελ είναι ότι παρόλο που είναι μια μικρή, δυνατή μάγισσα, δεν χάνει την αθωότητα και την παιδικότητά της. Προβληματίζεται για ό,τι μπορεί να συμβαίνει γύρω της και την νοιάζει να κοιτάζει έξω από το μαγικό της εαυτό.

Αυτό που την ξεχωρίζει από τις άλλες μάγισσες, είναι ότι δεν επιλέγει να είναι μια καλή ή μια κακή μάγισσα, αλλά μια μάγισσα που αξιολογεί συνεχώς τις πράξεις της και μαθαίνει από αυτές.

– Το παραμύθι αποτελείται από σπονδυλωτές ιστορίες, είναι αυτός ένας τρόπος να μεταφέρεις περισσότερα μηνύματα μέσα από κάθε διαφορετική ιστορία και ποια είναι αυτά;

Η αρχική μου σκέψη και απόφαση να γίνει σπονδυλωτό ήταν γιατί φανταζόμουν τις ιστορίες τις Ρέιτσελ να διαβάζονται από μια μαμά ή μπαμπά με το μικρό τους την ώρα του ύπνου. Οπότε ήθελα να είναι μικρές ολοκληρωμένες ιστορίες για να διαβάζεται ευχάριστα πολλά συνεχόμενα βράδια! Έπειτα ανακάλυψα πως πράγματι με αυτόν τον τρόπο μπορούσα να περάσω και περισσότερα μηνύματα σε κάθε επεισόδιο χωρίς να χαλάσω το κεντρικό νόημα.

– Είναι το πρώτο παραμύθι που γράφεις και η δεύτερη συγγραφική σου δουλειά. Πως προέκυψε  η συγγραφή και τι σημαίνει για σένα;

Η συγγραφή θα έλεγα πως μπορεί να είναι και στο DNA μου, αφού με πατέρα στιχουργό (Κωνσταντίνο Στάθη) και θεία επίσης συγγραφέα (Στάθη – Λέφα Αναστασία) και άλλους τόσους συγγενείς που επίσης γράφουν, απλά δεν τόλμησαν ίσως να φτάσουν στην έκδοση, νομίζω πως ήταν αναπόφευκτο η ειμαρμένη να «προικίσει» κι εμένα!

Γράφω από πολύ μικρός και υπήρξε περίοδος στη ζωή μου που το να γράφω ήταν η μόνη διέξοδος προς την έκφραση και την εκτόνωση. Για εμένα η συγγραφή μοιάζει με την αποτύπωση μιας άλλης πραγματικότητας, που απλά υπάρχει μέσα στον κάθε συγγραφέα και αποφασίζει να την μοιραστεί και με τους γύρω του.

– Πιστεύεις ότι τα Παθήματα γίνονται Μαθήματα τελικά, ποιο είναι το δικό σου παράδειγμα παθήματος που έγινε μάθημα ζωής;

Τα παθήματα θα έπρεπε να είναι μαθήματα, αν δεν συμβαίνει, τότε κάτι κάνεις λάθος! Δεν νομίζω πως μπορώ να επιλέξω ένα πάθημα γιατί θα αδικήσω τα υπόλοιπα! Όλα έχουν να σου δώσουν ένα ξεχωριστό μάθημα και να σε εξελίξουν μέσα από αυτό! Όταν σταματάς να μαθαίνεις, σταματάς και να αλλάζεις, να εξελίσσεσαι κι ακόμα και αυτό αποτελεί πάθημα και μακροπρόθεσμα μάθημα!

– Πολλοί από τους συγγραφείς που φιλοξενούνται στο Γράφειν αλλά και αναγνώστες είναι μαθητές Λυκείου. Ποια είναι η  συμβουλή που θα τους έδινες για να πορευτούν στη ζωή τους;

Να κάνουν στη ζωή τους αυτό που τους αρέσει και όχι αυτό που τους επιβάλλει η κοινωνία. Μόνο όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει, δεν θα δουλέψεις ποτέ στη ζωή σου και θα είσαι πραγματικά χαρούμενος και γεμάτος! Επίσης να αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα τους και να την αναδεικνύουν ως κάτι μοναδικό και πολύτιμο! Το να προσπαθώ να είμαι όμοιος με όλους τους άλλους για να είμαι και αποδεκτός μοιάζει με πίνακα ζωγραφισμένο με ένα μόνο χρώμα! Εντελώς βαρετός!

– Γιώργο, ευχόμαστε καλή επιτυχία στη Ρέιτσελ και τα μαγικά της (Μ)Παθήματα και να ακολουθήσουν πολλά ακόμα ολικά προσβάσιμα παραμύθια αλλά και λογοτεχνικά βιβλία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου το λογοτεχνικό περιοδικό Γράφειν για τη φιλοξενία και να ευχηθώ καλή συνέχεια στο ποιοτικό του έργο.

  • Το παραμύθι του Γιώργου Στάθη  «Η Ρέιτσελ και τα μαγικά της (Μ)Παθήματα», εκδόσεις Υδροπλάνο, είναι διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σου άρεσε;

Διάλεξε τα αστέρια που επιθυμείς!

Μέσος όρος 5 / 5. Σύνολο ψήφων: 16

Δεν υπάρχουν ψήφοι! Γίνε ο πρώτος που θα βάλει αστεράκια.

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Η Μιχαηλίδου Χριστίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Πειραιά. Οι γονείς της από Καρδίτσα και Πόντο. Ένα ετερόκλητο κράμα πολιτισμών με σημαντικές μνήμες. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο. Εργάσθηκε πολλά χρόνια ως καθηγήτρια σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Επίσης σε τμήματα Λογιστηρίου, Μάρκετινγκ και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Από μικρό παιδί αγαπούσε το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Η γραφή ήταν πάντα γι' αυτήν ένα θεραπευτικό ταξίδι ψυχής.
Γράφει ποιήματα, διηγήματα και το πρώτο της παραμύθι είναι προς έκδοση. Όνειρό της είναι να καταφέρει μέσα από τα κείμενα της να ταξιδέψουν και άλλοι άνθρωποι μαζί της.

error: www.grafein.gr