Συνέντευξη με τη Σέβη Κωνσταντινίδου - ΓΡΑΦΕΙΝ
ΓΡΑΦΕΙΝ

Συνέντευξη με τη Σέβη Κωνσταντινίδου

Η Σέβη Κωνσταντινίδου παραχωρεί συνέντευξη στο ΓΡΑΦΕΙΝ και τη Χριστίνα Μιχαηλίδου με αφορμή την έκδοση του πρώτου παιδικού της βιβλίου.


– Αγαπητή φίλη Σέβη Κωνσταντινίδου σε καλωσορίζω με χαρά στο Γράφειν. Επιθυμία μας είναι να γνωρίζουμε καλύτερα τους συγγραφείς μας μέσα από το έργο τους αλλά και τη ζωή τους. Μίλησε μας για σένα.

Καλώς σας βρήκα, Χριστίνα. Χαίρομαι πολύ που συναντιόμαστε στο φιλόξενο Γράφειν. Λοιπόν, ξέρεις εγώ είμαι ορεσίβια, κατάγομαι από τον Σοχό Θεσσαλονίκης, εκεί μεγάλωσα. Σπούδασα Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Λίγο αργότερα, παρακολούθησα τριετές πρόγραμμα θεατρικών εργαστηρίων στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης. Αυτό τον καιρό σπουδάζω Ελληνικό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είμαι εκπαιδευτικός και εργάζομαι στο Γυμνάσιο Γαλατινής και παρ. Εράτυρας στον νομό Κοζάνης, όπου μένω με την οικογένειά μου τα τελευταία χρόνια.

– Σε ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι με τη γραφή, και ποιοι ήταν οι συγγραφείς που σε επηρέασαν;

Ένα χαρτί κι ένα μολύβι βρισκόταν πάντα δίπλα μου. Ανήκα στα παιδιά που κατέγραφαν τις σκέψεις τους και έγραφαν ποιήματα και ιστορίες. Οι σπουδές μου στη Δημιουργική Γραφή ανοίξανε τον δρόμο της έκδοσης και έβαλαν σε άλλη πορεία τα γραπτά μου. Νομίζω τα παραμύθια που διάβαζα μικρή, οι Νησιώτικες Ιστορίες του Αργύρη Εφταλιώτη και τα ποιήματα του Κρυστάλλη ενίσχυσαν το ονειρικό στοιχείο των δικών μου ιστοριών. Επίσης, τα μικρά διηγήματα του Τσέχωφ και της Κέιτ Σοπέν καθώς και οι ιστορίες του Κιρόγα, θαρρώ, με έκαναν να λατρεύσω τη μικρή φόρμα και με οδήγησαν στο να πειραματίζομαι συνεχώς μαζί της.

– Πιστεύεις ότι η σύγχρονη λογοτεχνία μπορεί να εμπνεύσει με τον ίδιο τρόπο τους νέους ανθρώπους;

Η ανάγνωση κειμένων και βιβλίων είναι μια δυναμική διαδικασία. Κάθε βιβλίο που διαβάζουμε αφήνει το ίχνος του πάνω μας, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο. Ακόμη κι αυτά που θεωρούμε ότι δεν μας άρεσαν μας κληροδοτούν τη γεύση τους. Θεωρώ ότι η σύγχρονη λογοτεχνία εμπνέει και επηρεάζει τους νέους ανθρώπους, όσους διαβάζουν κι αναζητούν τη μαγεία των λέξεων. Υπάρχουν και στον χώρο της ποίησης και στον χώρο του πεζού λόγου αξιόλογοι νέοι δημιουργοί που καταθέτουν την προσωπική τους ματιά με τρόπο αυθεντικό.

– Τι ρόλο διαδραματίζει το παραμύθι στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού;

Πιστεύω ότι το παραμύθι αποτελεί πολύ βασικό στοιχείο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού και τη γενικότερη ανάπτυξή του. Έρχεται από το μακρινό μας παρελθόν και κουβαλάει μαζί του γνώση αιώνων. Αναφέρεται στους φόβους μας, τις αγωνίες μας και τις βαθύτερες επιθυμίες μας. Παρηγορεί, στηρίζει, επιβραβεύει και ρίχνει φως στην αισιόδοξη πλευρά της ζωής, παρόλα τα εμπόδια το καλό θα νικήσει. Όλα καλά θα πάνε, μας ψιθυρίζει, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια υγιή πορεία μέσα στη ζωή. Εστιάζει στη βαθύτατη ανάγκη της ενηλικίωσης και της γνήσιας επικοινωνίας με τον άλλον. Προβάλλει την ανάγκη να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας μέσα από έναν μοναχικό, πολλές φορές, δρόμο, να βρούμε ποιοι είμαστε, να ενηλικιωθούμε μέσα από μια επώδυνη διαδικασία και να υπάρξουμε κοινωνικά με τους άλλους. Γιατί μόνο όταν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, μπορούμε να ανοιχτούμε με γνησιότητα στον άλλον. Όλα αυτά μας βοηθούν να μαθαίνουμε, να μεγαλώνουμε, να συνυπάρχουμε.

– Οι «Μυστικοί πράκτορες σε δράση» είναι η πρώτη σου συγγραφική δουλειά, ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταδώσεις;

Οι «Μυστικοί πράκτορες σε δράση» είναι, όντως, το πρώτο ατομικό μου βιβλίο και χαίρομαι πολύ που αυτό είναι ένα παιδικό. Προσπάθησα να περιγράψω μια δύσκολη κατάσταση, αυτή της άνοιας, με χιούμορ και ευαισθησία. Ήθελα να φανεί πόσο σημαντικό είναι σε μια οικογένεια ο ένας να βοηθάει τον άλλον, να στέκεται δίπλα και να προσφέρει είτε είναι ενήλικας είτε είναι παιδί. Επίσης, ήθελα να κάνω μια πρόταση: να δούμε τους ηλικιωμένους σαν μικρά παιδιά και να δείξουμε έτσι περισσότερη κατανόηση στα προβλήματά τους. Φυσικά, ευχή είναι να πάρει ο κάθε αναγνώστης αυτά που ο ίδιος θα ανακαλύψει μέσα από τις γραμμές της ιστορίας.

– Οι πραγματικοί ήρωες τελικά βρίσκονται ανάμεσα μας , στην καθημερινότητα μας; και ποιοι είναι οι δικοί σου ήρωες από τους οποίους παραδειγματίζεσαι; 

Έτσι πιστεύω, τους ήρωες τους ανακαλύπτουμε ανάμεσα στους ανθρώπους που είναι δίπλα μας. Θαυμάζω και συγκινούμαι από τους ανθρώπους που προσπαθούν, που ενεργούν, που βλέπουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Που αντιμετωπίζουν τα εύκολα και τα δύσκολα με χιούμορ και αισιοδοξία. Που συμπαραστέκονται πρακτικά και έχουν μια καλή κουβέντα παρηγοριάς για τον άλλον που αναγκεύεται. Κυρίως, όμως, θαυμάζω τους ανθρώπους που χαίρονται με τη χαρά του άλλου. Τους θεωρώ πρόσωπα που έχουν τακτοποιήσει τις ανασφάλειές του και έχουν κατακτήσει δύναμη ψυχική και ηρεμία εσωτερική.

– Φαίνεται ότι οι μυστικοί σου πράκτορες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να συνδράμουν στα προβλήματα της οικογένειας. Με ποιο τρόπο γονείς και κηδεμόνες  καταφέρνουν να τα κινητοποιήσουν τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση;

Νομίζω είναι σημαντικό να δίνουμε στα παιδιά ευκαιρίες να εμπλακούν και να βοηθήσουν. Ανάλογα με την ηλικία τους μπορούν να συνδράμουν και να χαρούν την προσφορά τους, αρκεί να δημιουργούμε εμείς τις κατάλληλες συνθήκες. Βάζοντας χιούμορ στη ζωή μας και με ευγένεια, αποφεύγοντας εντολές και απαιτήσεις, νομίζω, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Να παρουσιάσουμε τη ζωή σαν παιχνίδι, σαν περιπέτεια στην οποία αναλαμβάνουν ουσιαστικό ρόλο. Αρχίζοντας από μικρά και φαινομενικά ασήμαντα πράγματα, να ποτίσουν τα λουλούδια, να ταΐσουν τα ζώα της αυλής, να αγοράσουν ψωμί, να τακτοποιήσουν τα παιχνίδια τους… Επίσης, επιβραβεύοντας κάθε μικρή προσπάθεια που τους πάει λίγο παραπέρα από τον εαυτό τους. Μαθαίνοντας να βοηθούν, καταλαβαίνουν ότι ενεργούν, ότι αναλαμβάνουν μικρές αποστολές που είναι πολύ σημαντικές για την οικογένεια, η οποία χρειάζεται τη βοήθεια όλων. Γιατί η οικογένεια είναι εργαστήριο, είναι προσφορά, είναι αλληλοβοήθεια.

– Στην ιστορία σου τα παιδιά είναι ενημερωμένα για σοβαρά θέματα όπως η άνοια. Πιστεύεις ότι γονείς και κηδεμόνες πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά και σε ποια ηλικία για θέματα όπως το συγκεκριμένο;

Όταν το θέμα υπάρχει μέσα στην οικογένεια, νομίζω ότι καλό είναι τα παιδιά να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει όσο νωρίτερα γίνεται. Δεν μπορεί η γιαγιά να σε φωνάζει κοριτσάκι ή αγοράκι και όχι με το όνομά σου και εσύ να μην ξέρεις γιατί γίνεται αυτό. Με βρίσκει τελείως σύμφωνη η βασική αρχή της Παιδαγωγικής, μπορούμε να διδάξουμε τα πάντα στα παιδιά αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τον κατάλληλο τρόπο.

– Το «Μυστικοί πράκτορες σε δράση» διακατέχεται από ευαισθησία αλλά και χιούμορ. Πιστεύεις ότι το χιούμορ είναι ένας τρόπος για να επικοινωνήσεις με τα παιδιά και τι ρόλο παίζει στη δική σου ζωή;

Θεωρώ το χιούμορ βασικό στοιχείο επικοινωνίας και αντιμετώπισης προβλημάτων. Με το χιούμορ αποδομείς τα πάντα, βλέπεις κρυμμένες πλευρές, παίρνεις ανάσες βαθιές, γελάς και λες, μα τι όμορφη που είναι η ζωή! Οι άνθρωποι που έχουν χιούμορ και το εντάσσουν στην καθημερινότητα μπορούν ευκολότερα να προχωρούν μπροστά και να χαίρονται την κάθε στιγμή. Ειδικά τα παιδιά έχουν ανάγκη αυτήν την αισιόδοξη ματιά στη ζωή και είναι πολύ εξοικειωμένα με το παιχνιδιάρικο ύφος, το γέλιο και τα αστεία, οπότε θεωρώ το χιούμορ σπουδαίο εργαλείο για να επικοινωνήσεις μαζί τους. Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν χιούμορ και φροντίζω να χαίρομαι κάθε συζήτηση μαζί τους. Προσπαθώ να το έχω στη ζωή μου.

– Ποια είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σου σχέδια;

Μια συλλογή διηγημάτων μου εκδίδεται τον Οκτώβρη από τις εκδόσεις Ιωλκός και είμαι πολύ χαρούμενη γιατί αφορά διηγήματα μικρής φόρμας που αγαπώ πολύ. Επίσης, η έκδοση ενός ακόμη παιδικού μου βιβλίου δρομολογείται για την επόμενη χρονιά.

– Πολλοί από τους συγγραφείς και αναγνώστες του Γράφειν είναι μαθητές Λυκείου. Ποια είναι η συμβουλή που θα τους έδινες για το νέο ταξίδι της ζωή τους ;

Χαρά, να έχουν μεγάλη χαρά γιατί βρίσκονται σε μια πολύ όμορφη φάση της ζωής τους, που ανοίγεται μπροστά τους και τους προσφέρεται απλόχερα. Η ζωή είναι κάλεσμα σε ταξίδι ονειρικό, είναι περιπέτεια που θα πάρει το χρώμα που θα της δώσουν. Να χαίρονται, να ονειρεύονται, να κυνηγούν τα όνειρά τους! Να αποδεχτούν την πρόκληση να ζήσουν ουσιαστικά και όχι απλώς να επιβιώσουν!

Σέβη ευχαριστούμε για την όμορφη συζήτηση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην όμορφη ιστορία σου «Μυστικοί πράκτορες σε δράση» αλλά και στα επόμενα λογοτεχνικά σου σχέδια.

Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ, Χριστίνα, για την όμορφη αυτή συζήτηση. Οι άνθρωποι που γνωρίζουμε κι αγαπάμε είναι θησαυρός πολύτιμος! Καλή συνέχεια σε όλα τα ωραία που δρομολογείς!

Τους “Μυστικούς πράκτορες σε δράση” σε εικονογράφηση της Ιωάννας Σταυρούλας Αθανασοπούλου μπορείτε να τους βρείτε στο eshop των Εκδόσεων Μολύβι και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σου άρεσε;

Διάλεξε τα αστέρια που επιθυμείς!

Μέσος όρος 5 / 5. Σύνολο ψήφων: 10

Δεν υπάρχουν ψήφοι! Γίνε ο πρώτος που θα βάλει αστεράκια.

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Η Μιχαηλίδου Χριστίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Πειραιά. Οι γονείς της από Καρδίτσα και Πόντο. Ένα ετερόκλητο κράμα πολιτισμών με σημαντικές μνήμες. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο. Εργάσθηκε πολλά χρόνια ως καθηγήτρια σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Επίσης σε τμήματα Λογιστηρίου, Μάρκετινγκ και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Από μικρό παιδί αγαπούσε το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Η γραφή ήταν πάντα γι' αυτήν ένα θεραπευτικό ταξίδι ψυχής.
Γράφει ποιήματα, διηγήματα και το πρώτο της παραμύθι είναι προς έκδοση. Όνειρό της είναι να καταφέρει μέσα από τα κείμενα της να ταξιδέψουν και άλλοι άνθρωποι μαζί της.

error: www.grafein.gr