ΓΡΑΦΕΙΝ

Καθημερινότητα

Πώς να μην μισώ; Πώς τους ανθρώπους εκείνους να μην αντιπαθώ που σαν αποστολή έχουν υιοθετήσει την αδικία; Ποτέ δεν ήταν δίκαιος αυτός ο κόσμος, όμως χειρότερος γίνεται μ’ αυτά τα πλάσματα. Πώς να μην καταριέμαι, πώς τον πλησίον να αγαπώ, όταν αυτός κάνει τα πάντα για το αντίθετο; Πώς να αγαπήσω, άραγε, τον δολοφόνο, την εκβιάστρια, τον βιαστή, την κακοποιό; Είναι αλήθεια αυτός ο πλησίον μου; Είναι αυτοί ο λόγος που τόσοι θυσιάστηκαν; Λίπασμα έγιναν τα πτώματά τους για τον κήπο του αύριο. Αυτός ο κήπος όμως γέμισε αγριόχορτα, μαράθηκαν τα άνθη του. Πού είναι η ομορφιά του; Πού χάθηκε και πότε; Πού είναι ο κηπουρός, να ξεριζώσει τ’ άσχημα και να φροντίσει τα καλά;

Είναι απορίας άξιον το πώς υπάρχουν άγιοι. Αδύνατο θυμίζει να αγιάσεις σήμερα, με τόσο μίσος γύρω, αλλά και μέσα σου. Άνθρωπος είσαι, το δίχως άλλο θα αμαρτήσεις. Και τα σπουδαία τα ξεχνάς μέσα στου σήμερα τη μίζερη αλήθεια. Ψέμα κατάντησε η δόξα, το μεγάλο και αξιέπαινο, τη θέση πήρε η λιτή, μα πάγια ρουτίνα. Ονειροπόλοι πια ολίγοι, διάσπαρτοι να οραματίζονται τις νύχτες, το βλέμμα ρίχνοντας για ώρες πάνω  απ’ τον έναστρο ουρανό με δέος και αδικία πάλι. Πολύ νωρίς για να εξερευνήσουν το αύριο, πολύ αργά και για το χθες. Μόνο στο σήμερα εγκλωβισμένοι, στην ατέλειωτη και ακατάπαυστη φτώχεια μας.

Φτώχεια στα τόσα «πλούτη». Φτώχεια στην «καλημέρα» δίχως νόημα, φτώχεια στο «Καλά είμαι» που μόνο καθησύχαση είναι, μια φράση που έμαθες αυθόρμητα να λες, την κάθε μέρα, ό,τι κι αν έχει γίνει. Φτώχεια στις ανούσιες και τυπικές ευχές, απογυμνωμένες από πάσα ιδέα ειλικρίνειας.  Φτώχεια και πάλι φτώχεια… Στην τόση φτώχεια, κλείνοντας, πώς εγώ να μη μισώ; Ανήμπορος, ανίκανος να αλλάξω τη μαύρη τούτη πίκρα, πορεύομαι κι εγώ όπως οι άλλοι, στα μαύρα ντύνομαι κι εγώ. Κόντρα δεν πάω στο ποτάμι, στην πηγή του δεν τολμώ να ταξιδέψω, κλείνω τα μάτια και περιμένω να δω πού θα με βγάλει.

Σε μέρος με χαρές και γέλια ή σε μιαν άλλη πίκρα, που πάλι θα μισώ;

Σου άρεσε;

Διάλεξε τα αστέρια που επιθυμείς!

Μέσος όρος 4.9 / 5. Σύνολο ψήφων: 10

Δεν υπάρχουν ψήφοι! Γίνε ο πρώτος που θα βάλει αστεράκια.

Ηλίας Φιλιππίδης

Μέλος της μαθητικής συγγραφικής ομάδας Teenγραφείς