Συνέντευξη με τη Χριστίνα Μιχαηλίδου - ΓΡΑΦΕΙΝ
ΓΡΑΦΕΙΝ

Συνέντευξη με τη Χριστίνα Μιχαηλίδου

Η Χριστίνα Μιχαηλίδου παραχωρεί συνέντευξη στην Ελένη Καραγιάννη, με αφορμή την έκδοση του παραμυθιού της “Ο Σκοταδούλης και ο Μανδύας της νύχτας”.


Αγαπημένη μου Χριστίνα, έχω το προνόμιο να είμαι φίλη σου και να συνεργαζόμαστε στενά στο ΓΡΑΦΕΙΝ. Πες μας λίγα λόγια για σένα για να σε γνωρίσουν καλύτερα και οι αναγνώστες μας.

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που το Γράφειν με φιλοξενεί ακόμα μια φορά. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα με καταγωγή από την Καρδίτσα. Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχω Μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο. Εργάσθηκα πολλά χρόνια στον τομέα της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ενηλίκων. Παρακολούθησα πολλά σεμινάρια όπως Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνειδητοποιώντας ότι η Δια βίου μάθηση είναι μία διαδικασία εμπλουτισμού των γνώσεων και δεξιοτήτων μας. Επίσης απασχολήθηκα σε θέσεις Πωλήσεων, Μάρκετινγκ και Ανθρώπινου Δυναμικού. Τον τελευταίο χρόνο αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά περιοδικά και βέβαια στο αγαπημένο μου Γράφειν.

– Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο σου παραμύθι από τις εκδόσεις Οσελότος με τίτλο: «Ο Σκοταδούλης και ο Μανδύας της νύχτας». Ποιο ήταν το δικό σου μονοπάτι γραφής μέχρι την έκδοσή του;

Το διάβασμα λογοτεχνικών κειμένων θα έλεγα ότι ήταν η αγαπημένη μου ενασχόληση από μικρή ηλικία. Το νοητικό ταξίδι μέσα από τα βιβλία με οδήγησε στη συγγραφή ποιημάτων αρχικά και μετά μικρών κειμένων, βιωματικού περιεχομένου κυρίως. Τα χρόνια περνούσαν και το όνειρό μου να γίνω συγγραφέας παρέμενε ένας ευσεβής αλλά κρυφός πόθος. Ώσπου η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα και τις ζωές μας. Έμεινα στο σπίτι, χωρίς εργασία και τότε αποφάσισα να μετατρέψω το πρόβλημα σε ευκαιρία και να παρακολουθήσω ένα Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής διαδικτυακά ώστε να πλησιάσω το όνειρό μου. Αυτό ήταν. Ένιωσα ότι προσγειώθηκα στον πλανήτη που ονειρευόμουν, αυτόν της συγγραφής. Από τότε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου είναι αφιερωμένο σε αυτό.

Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν έπιασες πρώτη φορά στα χέρια σου τυπωμένο το παραμύθι σου;

Ένιωσα μεγάλη χαρά και περηφάνια που αξιώθηκα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Παράλληλα όμως ένιωσα και μία μεγάλη ευθύνη ότι το παραμύθι μου θα αποτελέσει ίσως αφετηρία για να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους πολλά παιδιά και ίσως να δουν αλλιώς έναν προαιώνιο εχθρό, το σκοτάδι. Μακάρι το παραμύθι μου να είναι αντάξιο της εμπιστοσύνης των μικρών παιδιών, των γονιών αλλά και εκπαιδευτικών που θα επιλέξουν να το αγοράσουν.

 – Μίλησέ μας λίγο για τον ήρωα του παραμυθιού σου, τον Σκοταδούλη. Πώς τον εμπνεύστηκες; Γιατί τον αγάπησες και τον αποτύπωσες στο χαρτί;

Το παραμύθι μου «Ο Σκοταδούλης και ο Μανδύας της νύχτας» γεννήθηκε μέσα στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής που παρακολούθησα και στηρίχθηκε στο δικό μου φόβο που είχα ως παιδί για το σκοτάδι αλλά και των παιδιών μου. Επειδή είχα κουραστεί να φοβάμαι το σκοτάδι, αντιμετωπίζοντας το σαν κάτι εχθρικό και απλησίαστο, θέλησα να το φέρω κοντά μου. Φαντάστηκα λοιπόν το σκοτάδι σαν ένα χαρακτήρα που είναι συμπαθητικός και φιλικός κι όχι κακός και αποκρουστικός όπως συνήθως το έχουμε στο μυαλό μας.

Ήθελα το σκοτάδι από αιτία φόβου να γίνει η αφορμή για να δούνε τα παιδιά την πραγματική του διάσταση που είναι μία ήρεμη και χαλαρή προετοιμασία ξεκούρασης και ύπνου. Να γίνει το σκοτάδι σύμμαχος και βοηθός στο να απολαμβάνουνε όνειρα γλυκά και άφοβα.

Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες ακόμη φοβούνται το σκοτάδι. Πιστεύεις πως το παραμύθι σου βοηθά στη διαχείριση αυτού του φόβου;

Μακάρι ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο να βοηθούσε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των φόβων μας. Όμως είναι μία δύσκολη διαδικασία επίπονη και πολλές φορές μακροχρόνια. Όπως λέει και ο Σοφός Γέροντας στα παιδιά τα συστατικά για να παλέψουν τη Φοβοσκοταδίτσα τα έχουνε μέσα στην καρδιά τους και αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, αρκεί να τον κατανοήσουμε.

Αυτό προσπαθεί και ο Σκοταδούλης, να δείξει στα παιδιά πώς μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν, ώστε να διώξουν το φόβο και να κρατήσουν τη θετική πλευρά του.

 – Γενικότερα ποια είναι τα μηνύματα και οι αξίες που θέλεις να μεταδώσεις με το παραμύθι σου στα παιδιά;

Με το παραμύθι μου «Ο Σκοταδούλης και ο Μανδύας της νύχτας», θα ήθελα να μεταδώσω το μήνυμα πως τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας την έχουμε μέσα μας. Η δική μας οπτική απέναντι στους φόβους μας αλλάζει και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Ο Σκοταδούλης έχει τη μορφή ενός φίλου που μας στηρίζει και μας επιβραβεύει. Είναι η αφορμή για να αναλάβουμε δράση και να φτιάξουμε «το ξόρκι» που θα διώξει μακριά το φόβο για το σκοτάδι.

 – Τα παιδιά είναι απαιτητικό αναγνωστικό κοινό. Πώς θα έπρεπε κατά τη γνώμη σου να τα προσεγγίζει ένας σύγχρονος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας;

Τα παιδιά πάντα ήταν, είναι και θα είναι ο πιο απαιτητικός αναγνώστης. Γιατί έχουν την παρρησία και τον αυθορμητισμό να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο συγγραφέας της παιδικής λογοτεχνίας που θα θελήσει να τα προσεγγίσει κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Να είναι αληθινός, αυθόρμητος και να σκέφτεται σαν παιδί, δηλαδή ελεύθερα, με φαντασία, χιούμορ και ειλικρίνεια.

 – Ποια είναι τα μελλοντικά σου συγγραφικά σχέδια;

Είμαι χαρούμενη γιατί ήδη σχεδιάζω τα επόμενα συγγραφικά μου ταξίδια. Επειδή όπως ανέφερα, η ποίηση ήταν για μένα ο πρώτος συγγραφικός λόγος, συγκεντρώνω τα ποιήματα που έχω αποτυπώσει όλα αυτά τα χρόνια δημιουργώντας μία συλλογή που σύντομα θα εκδώσω.

Επίσης έχω ξεκινήσει τη συγγραφή μιας σειράς διηγημάτων που έχουν μία κοινή αφετηρία και είναι το ταξίδι στο παρελθόν και στις ρίζες μας, μέσα από βιώματα και ιστορίες σημαντικών για μένα γυναικών.

 – Ποια συμβουλή θα έδινες στους teenγραφείς και teenαναγνώστες του ΓΡΑΦΕΙΝ για να χαράξουν το μελλοντικό μονοπάτι της ενήλικης ζωής τους;

Με όλη μου την αγάπη θα ήθελα να τους μεταλαμπαδεύσω το μήνυμα του Σκοταδούλη. Να έχουν πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Με δουλειά, υπομονή και επιμονή θα μπορέσουν να καταφέρουν αυτό που επιθυμούν.

Επίσης, να ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία στους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες.

– Χριστίνα μου, σε ευχαριστώ από καρδιάς για την τόσο όμορφη συζήτησή μας. Να ευχηθώ ο Σκοταδούλης να είναι Καλοτάξιδος και να συνεχίσεις απρόσκοπτα το πνευματικό σου έργο! Ανυπομονούμε για το επόμενο βιβλίο σου!

Ευχαριστώ θερμά το Γράφειν και εσένα προσωπικά Ελένη, που μου έδωσες την ευκαιρία να μιλήσω για την πρώτη μου εκδοτική δουλειά.

  • Το παραμύθι της Χριστίνας μπορείτε να το προμηθευτείτε από το eshop των Εκδόσων Οσελότος κάνοντας κλικ εδώ ή από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας.

Σου άρεσε;

Διάλεξε τα αστέρια που επιθυμείς!

Μέσος όρος 5 / 5. Σύνολο ψήφων: 14

Δεν υπάρχουν ψήφοι! Γίνε ο πρώτος που θα βάλει αστεράκια.

Ελένη Καραγιάννη

Η Ελένη Καραγιάννη γεννήθηκε το 1969 στη Βέροια. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στις Επιστήμες Αγωγής. Είναι παντρεμένη, μητέρα ενός παιδιού κι εργάζεται ως φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας. Θεωρεί τη γραφή ψυχοθεραπεία. Αγαπά το διάβασμα, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια, τους ανθρώπους με καθαρό βλέμμα και λαμπερό χαμόγελο. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο κι ηλεκτρονικό τύπο, έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και περιλαμβάνονται σε συλλογικές ανθολογίες. Είναι υπεύθυνη έκδοσης του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού ΓΡΑΦΕΙΝ.

error: www.grafein.gr