ΓΡΑΦΕΙΝ

Γιατί το άφησες να συμβεί αυτό θεέ μου;

«Θάνατος», «Καταστροφή», «Γιατί το άφησες να συμβεί αυτό θεέ μου;» Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια της κυρίας Μαίρης. Τίποτα δεν μπορούσε να την συγκρατήσει τώρα πιά. Η ψυχή της είχε αφήσει το γερασμένο και κουρασμένο από την δουλεία σώμα της. Τότε ήταν που πέρασε όλη της η ζωή μπροστά από τα μάτια της. Ήταν σαν ένας εφιάλτης, που είχε πάρει τη γεμάτη βάσανα ζωή της και την έδειχνε σαν ταινία.

Ποιο από όλα να πρωτοθυμηθεί; Την πολυαγαπημένη της μητέρα, που έτρεχε να σωθεί από τον θάνατο, αγκαλιά με το παιδί; Ή τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε εξαιτίας της καταγωγής της; Νεκροί παντού… Το μόνο που μπόρεσε να συγκρατήσει από το χωριό που τόσο αγαπούσε. Ένα ποτάμι από αίμα είχε γίνει εξαιτίας των Τούρκων. Βλέπετε δεν ήθελαν τους Έλληνες και αποφάσισαν να τους αφανίσουν. Κλάματα και τσιρίδες ακούγονταν ακόμα και όταν μπήκαν στο καράβι με προορισμό την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, η ατυχία τους δεν σταμάτησε. Το «Μαμά πεινάω» και το «Παιδί μου, κάνε υπομονή», αντηχούσαν μέχρι και όταν έγινε δεκαοκτώ ετών και παντρεύτηκε ένα χωριατόπουλο. Βλέπετε, πάλι οι Έλληνες τους αντιμετώπιζαν σαν ξένους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που άκουγαν: «Τούρκοι είναι αυτοί», «Ήρθαν να μας κλέψουν τις δουλειές», «Πώς γίνεται να δουλεύουν οι γυναίκες τους;» Αλλά τα άντεξαν όλα και τελικά παντρεύτηκε κάποιον που αγάπησε πολύ.

Και με αυτά που είχαν να αντιμετωπίσουν στην συνέχεια, πόλεμοι, φτώχεια, πείνα, πάλι τα κατάφερε. Τα κατάφερε μέχρι σήμερα… «Θάνατος», «Καταστροφή», «Γιατί το άφησες να συμβεί αυτό Θεέ μου;», φωνάζει η κυρία Μαίρη βλέποντας το μονάκριβο εγγονάκι της μέσα στις λάσπες και τα αίματα.

Σου άρεσε;

Διάλεξε τα αστέρια που επιθυμείς!

Μέσος όρος 5 / 5. Σύνολο ψήφων: 4

Δεν υπάρχουν ψήφοι! Γίνε ο πρώτος που θα βάλει αστεράκια.

Ευγενία Παπαδοπούλου

Μέλος της μαθητικής συγγραφικής ομάδας Teenγραφείς