ΓΡΑΦΕΙΝ

Ο αναπτήρας

– Ένα κοκτέιλ φράουλα θα ήθελα.

– Αμέσως!

Στρίβω ένα τσιγάρο και περιμένω αγναντεύοντας το υπέροχο λιμάνι. «Γαμώτο, πάλι μου τελείωσε ο αναπτήρας, θυμίστε μου να πάω στο περίπτερο να πάρω» είπα γεμάτη νεύρα στην παρέα μου. Συζητήσαμε διάφορα εκείνο το βράδυ. Δεν είχα όρεξη για πολύ μπλα μπλα, αλλά έπρεπε να το εκμεταλλευτώ διότι σε δύο μέρες γυρνούσα πίσω. Ένας νεαρός, θα έλεγα καλοντυμένος, περνούσε από τα τραπέζια μοιράζοντας φυλλάδια. Πέρασε και από το δικό μας. Το άφησε και έφυγε συνεχίζοντας στα υπόλοιπα. Δεν άργησε να το σχολιάσει ο Μανώλης: «Μα καλά δεν έχουν βαρεθεί να γεμίζουν ψέματα τον κόσμο; Τετραμελής οικογένεια που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, αλλά τα ρούχα… Ρούχα! Δες τον πώς είναι ντυμένος», είπε. Άφησα την εξυπνάδα του να χαθεί, αφού το μυαλό μου ήταν στον τελειωμένο αναπτήρα μου.

– Ορίστε το κοκτέιλ σας.

– Ευχαριστώ πολύ, καλή σας συνέχεια.

Δεν λέω δροσερό το κοκτέιλ… Αλλά είναι και αυτός ο τελειωμένος αναπτήρας που δεν έλεγε να ανάψει το τσιγάρο μου. Ξάφνου πλησίασε ο νεαρός στο τραπέζι μας. «Πουλάω και αναπτήρες», μου είπε και αμέσως χαμογέλασα. Πήρα τον αναπτήρα που μου διάλεξε εκείνος και τον ρώτησα πόσο κοστίζει. Η απάντηση του με ξάφνιασε. «Όσο θέλετε», μου είπε με ταπεινό ύφος και πάντα στον πληθυντικό. Του έδωσα 1€ και ομολογώ πως η χαρά του στο πρόσωπό του ήταν απερίγραπτη.

«Ένα ευρώ για έναν χαζοαναπτήρα του έδωσες; Είσαι τρελή; Αυτός έχει περισσότερα κι από εμάς. Δεν είδες πως ήταν ντυμένος;», είπε πάλι ο Μανώλης έξαλλος. Κι άφησα πάλι την εξυπνάδα του ασχολίαστη, αφού βαριόμουν να του εξηγήσω πως δεν γίνεται να κρίνεις τον συνάνθρωπό σου από το ντύσιμό του, πως ο καθένας παλεύει για τα προς το ζην του με διάφορους τρόπους και πως το ταπεινό του βλέμμα για τα χρήματα που του έδωσα για τον αναπτήρα, μου «πάτησε» το φιλότιμο και την ψυχή μου, διότι δεν ήξερα αν ο νεαρός είχε περισσότερα από εμάς ή όχι.

Πάντως ο αναπτήρας που μου έδωσε γράφει πάνω «Life is good».

Σου άρεσε;

Διάλεξε τα αστέρια που επιθυμείς!

Μέσος όρος 5 / 5. Σύνολο ψήφων: 15

Δεν υπάρχουν ψήφοι! Γίνε ο πρώτος που θα βάλει αστεράκια.

Ιωάννα Τόσκα

Μέλος της μαθητικής συγγραφικής ομάδας Teenγραφείς