ΓΡΑΦΕΙΝ

Συνέντευξη με την Ασημίνα Στασινοπούλου

Αγαπητή Ασημίνα, σε καλωσορίζουμε στο Γράφειν. Είσαι συγγραφέας δύο παραμυθιών για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δύο μυθιστορημάτων. Οι αναγνώστες μας θέλουν να σε γνωρίσουν καλύτερα, μίλησε μας για σένα και τα πρώτα σου βήματα στη γραφή.

Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε ώστε να γνωριστούμε καλύτερα και να μιλήσουμε για εμένα και τα έργα μου.

Ονομάζομαι Ασημίνα Στασινοπούλου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και είμαι μητέρα ενός υπέροχου ανήλικου αγοριού.

Είμαι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχω τελειώσει δημόσια σχολή ΙΕΚ ως Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Αυτοματισμού Γραφείου και έχω εργαστεί ως διοικητικός υπάλληλος στη γραμματεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Πολεοδομίας στη Νομαρχία Μεσσηνίας.

Από μικρή μου άρεσε να ταξιδεύω με την πένα μου και να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί. Το 2018 κυκλοφόρησα το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «Στα μονοπάτια του Έρωτα», με τις εκδόσεις Ανατολικός, το οποίο αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και αποτέλεσε την αφετηρία μου στο κόσμο της συγγραφής. Παράλληλα την ίδια χρονιά εκδόθηκε το πρώτο μου παιδικό βιβλίο «Ο Δράκος Πυροσβέστης» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Οσελότος και εικονογράφηση του Αριστείδη Καραβία. Το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο μου για ενήλικες τα «Παιχνίδια Εξουσίας», εκδόσεις Οσελότος και το 2020 κυκλοφόρησα το δεύτερο βιβλίο της παιδικής σειράς των δράκων με τα επαγγέλματα «Ο Δράκος γιατρός» από τις εκδόσεις Οσελότος και εικονογράφηση του Αριστείδη Καραβία.

Είμαι αρθρογράφος στη στήλη «Πένα» των Βιβλίων Ορίζοντες και στο λογοτεχνικό περιοδικό «Θεματοφύλακες λόγω τέχνης».

Το πρώτο σου παραμύθι «Ο Δράκος πυροσβέστης» είναι ένα οικολογικό παραμύθι για την ασφάλεια του οικοσυστήματος. Μίλησε μας για αυτό.

«Ο Δράκος πυροσβέστης» ήταν μια από τις πολλές καθημερινές ιστορίες που έφτιαχνα για τον τετράχρονο τότε γιό μου ώστε να μπορέσω να του περάσω τα μηνύματά για τον κόσμο όπου μεγαλώνει και να τον μάθω να τον προστατεύει μέσα από πλάσματα που αγαπούσε εξού και οι δράκοι μας. Κάπως έτσι γεννήθηκε και ο πρώτος μας μικρός δράκος της σειράς, ο Ντράκο, ώστε να ευαισθητοποιήσει όλα τα παιδιά του κόσμου στο θέμα της οικολογίας και στην προστασία της φύσης από τις φωτιές.

«Ο Δράκος πυροσβέστης» είναι πραγματικά ένα οικολογικό παραμύθι με υπέροχη εικονογράφηση που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία και τα οφέλη της μητέρας φύσης στην ζωή μας. Παράλληλα θέλει να διδάξει πως η προστασία και η καλή διατήρηση των δασών είναι καθήκον όλων μας, αφού αποτελούν ένα ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την ανθρώπινη ζωή.

 Η δεύτερη ιστορία σου «Ο Δράκος γιατρός», είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, λόγω της πανδημίας που βιώσαμε. Με ποιο τρόπο το παραμύθι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν δύσκολες έννοιες όπως τα μικρόβια ή το εμβόλιο;

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς μου, οι δράκοι με τα επαγγέλματα, ήταν ένα στοίχημα για εμένα γιατί ήθελα να εξηγήσω στους μικρούς μας φίλους τα οφέλη των εμβολίων. Έχοντας παράδειγμα τον γιο μου και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα κάθε φορά που έπρεπε να πάμε στην παιδίατρο, καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει και πως σκέφτεται το κάθε παιδί. Έτσι επικαλέστηκα τη βοήθεια του γλυκού μας Ερμή, του βασικού χαρακτήρα του βιβλίου μου, ο οποίος είναι ένας μικρός δράκος που φοβάται να πάει στο γιατρό για να κάνει το εμβόλιο του. Θα μάθουμε μέσα από την περιπέτεια του και την βοήθεια της μαμάς του αλλά και του γιατρού που θα επισκεφτεί, πόσο απαραίτητη είναι η χρήση των εμβολίων στην ζωή μας. Επίσης μαθαίνουμε και τους βασικούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητας μας, ώστε να είμαστε υγιείς και ασφαλείς από τα μικρόβια.

Ο «Δράκος γιατρός» μας μαθαίνει με ένα πολύ έξυπνο τρόπο τα οφέλη του εμβολιασμού καθώς και τους κανόνες υγιεινής ώστε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη προστασία στον οργανισμό μας κάτι που στις μέρες μας είναι αρκετά επίκαιρό.

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως ο Ερμής, «ο Δράκος γιατρός» λόγω της θεματολογίας του θα ανοίξει τα φτερά του και στο εξωτερικό.

Τα μυθιστορήματα σου «Παιχνίδια εξουσίας» από τις Εκδόσεις Οσελότος και «Στα μονοπάτια του έρωτα», από τις Εκδόσεις Ανατολικός, διαπραγματεύονται τον έρωτα με τα διάφορα προσωπεία του. Πως διαμορφώνεις τους ήρωες σου και την πλοκή των ιστοριών σου;

Τα «Μονοπάτια του έρωτα» και τα «Παιχνίδια εξουσίας» είναι δύο τελείως διαφορετικά στυλ βιβλίων. Το πρώτο γράφτηκε την περίοδο που ήθελα να εξυμνήσω τον έρωτα και την μαγεία του και το δεύτερο όταν αγανάκτησα να ακούω για γυναίκες που πονάνε σε ένα γάμο.

Έτσι «Στα μονοπάτια του έρωτα» θα γνωρίσουμε την Μυρτώ, μια αθώα κοπέλα που αναγκάζεται να αυτοεξοριστεί μετά το θάνατο ενός αγαπημένου της προσώπου σε μια επαρχία στο Παρίσι. Μετά από χρόνια υποχρεώνεται να επιστρέψει και να διεκδικήσει ότι της ανήκει δικαιωματικά. Επιστρέφοντας όμως στην πατρίδα έχει να αντιμετωπίσει ένα θανάσιμο εχθρό που έχει βαλθεί να την καταστρέψει και να της στερήσει τον άντρα που αγάπησε και του δόθηκε ψυχή και σώματι.

Ενώ στα «Παιχνίδια Εξουσίας» θα μάθουμε για την ιστορία της Νεφέλης που παντρεύτηκε τον όμορφο και γοητευτικό ανερχόμενο πολιτικό που της σύστησε ο πατέρας της και που δεν φανταζόταν πως πίσω από αυτό το υπέροχο χαμόγελο αυτού του άντρα κρυβόταν ένας σκοτεινός και βίαιος χαρακτήρας. Όμως όσο πιο βαθιά θα σκαλίζει το ταραχώδες παρελθόν του άνδρας της τόσο πιο ανατρεπτικές θα είναι και οι αποκαλύψεις που βγαίνουν στην επιφάνεια και σοκάρουν την κοινή γνώμη. Ίντριγκες, δολοφονίες, μυστικές συμφωνίες και παλιές αγάπες στήνουν το σκηνικό που πρέπει να αντιμετωπίσει η Νεφέλη σε ένα καλά στημένο παιχνίδι εξουσίας μέχρι να καταφέρει να σπάσει τα δεσμά της και να απελευθερωθεί.

Κάθε βιβλίο είναι ξεχωριστό και αποτέλεσε για εμένα ένα στοίχημα να δημιουργήσω κάτι που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και χάρη στις κριτικές πιστεύω πως τα κατάφερα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις στα παιδιά μέσα από τα παραμύθια σου «Ο Δράκος πυροσβέστης» και «Ο Δράκος γιατρός»;

Τα μηνύματα που θέλω να περάσω στα παιδιά είναι να αγαπούν την φύση και να την προστατεύουν γιατί η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης είναι αυτός που μας τροφοδοτεί και μας κρατά ζωντανούς και πως ο οργανισμός μας είναι πολύ σημαντικός για αυτό πρέπει να τον θωρακίζουμε και να τον προστατεύουμε για να είμαστε ασφαλείς και υγιείς.

Ποιο είδος γραφής , το παραμύθι ή το μυθιστόρημα είναι πιο δύσκολο και γιατί;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει δύσκολή γραφή. Και η συγγραφή για ένα παραμύθι άλλα και για ένα μυθιστόρημα σχετίζεται με την έμπνευση. Είναι αυτό που σε γεμίζει εκείνη την στιγμή να γράψεις. Αν θες να μιλήσεις σε παιδιά ή θες να δημιουργήσεις ένα έργο για ενήλικες. Τα μηνύματα που θες να περάσεις ή η μυθοπλασία που θες να δημιουργήσεις για ένα βιβλίο γεμάτο αγωνία και εκπλήξεις.

Πιστεύεις ότι συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Πιστεύω πως γίνεσαι στην πορεία. Αποκτάς τα εφόδια που χρειάζεσαι με αρκετή μελέτη αλλά και αρκετή παρατηρητικότητα. Βλέπεις τι θέλει ο αναγνώστης είτε είναι μικρός είτε μεγάλος και του προσφέρεις αυτό που θέλει να διαβάσει. Στην ουσία είσαι ο ίδιος κριτής του έργου σου. Εμπνέεσαι και γράφεις κάτι που ξέρεις πως θα αρέσει και στον άλλο και προτιμάς να βγαίνεις έξω από τα στερεότυπα.

Ποια είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σου σχέδια;

Έχω αρκετά που είναι προς υλοποίηση και πολλές εκπλήξεις για τους αναγνώστες μου.

Για αρχή ετοιμάζω το τρίτο βιβλίο της σειράς μου με τίτλο «Ο δράκος Αστυνομικός» όπου τα μικρά παιδιά θα μάθουν αρκετά πράγματα με την βοήθεια αστυνομικού για την ασφάλεια τους μέσα και έξω από το σπίτι.

Παράλληλα συγγράφω και το τρίτο λογοτεχνικό μου βιβλίο το οποίο θα είναι ανατρεπτικό και πιστεύω ότι θα κερδίσει τις θετικές εντυπώσεις του αναγνωστικού κοινού.

Μία ομάδα συγγραφέων και αναγνωστών του Γράφειν είναι μαθητές Λυκείου, ποια είναι η συμβουλή που θα τους έδινες για το ταξίδι της ζωή τους ;

Εύχομαι πραγματικά να μην εγκαταλείψουν ποτέ τα όνειρα τους και να πιστεύουν πάντα στα αδύνατα γιατί τότε είναι που συμβαίνουν όλα. Η πίστη στον εαυτό μας είναι η κινητήριος δύναμη να πετύχουμε τα πάντα στην ζωή μας.

Ασημίνα, ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα λογοτεχνικά σου σχέδια

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή πορεία και στο αξιόλογο Γράφειν!

* Το παραμύθι “Ο δράκος γιατρός” είναι διαθέσιμο στο eshop των εκδόσεων Οσελότος και σε κάθε βιβλιοπωλείο.

Σου άρεσε;

Διάλεξε τα αστέρια που επιθυμείς!

Μέσος όρος 4.8 / 5. Σύνολο ψήφων: 10

Δεν υπάρχουν ψήφοι! Γίνε ο πρώτος που θα βάλει αστεράκια.

Χριστίνα Μιχαηλίδου

Η Μιχαηλίδου Χριστίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Πειραιά. Οι γονείς της από Καρδίτσα και Πόντο. Ένα ετερόκλητο κράμα πολιτισμών με σημαντικές μνήμες. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο. Εργάσθηκε πολλά χρόνια ως καθηγήτρια σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Επίσης σε τμήματα Λογιστηρίου, Μάρκετινγκ και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Από μικρό παιδί αγαπούσε το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Η γραφή ήταν πάντα γι' αυτήν ένα θεραπευτικό ταξίδι ψυχής.
Γράφει ποιήματα, διηγήματα και το πρώτο της παραμύθι είναι προς έκδοση. Όνειρό της είναι να καταφέρει μέσα από τα κείμενα της να ταξιδέψουν και άλλοι άνθρωποι μαζί της.