Ο Θεός να σας έχει καλά! - ΓΡΑΦΕΙΝ
ΓΡΑΦΕΙΝ

Ο Θεός να σας έχει καλά!

– Στο Παίδων και γρήγορα, σας παρακαλώ!

Έδωσα την εντολή κοφτά, ούτε καλησπέρα δεν είπα. Βιαζόμουν και δεν ήθελα πολλά με τον ταξιτζή. Δεν τους συμπαθούσα ιδιαίτερα. Έβρισκα τους περισσότερους ταξιτζήδες φλύαρους και αδιάκριτους. Βολεύτηκα στο πίσω κάθισμα και κατέβασα το τζάμι. Τα αυτοκίνητα δίπλα μας σημειωτόν, με φώτα αναμμένα και κολλημένες κόρνες. Ώρα αιχμής! Μποτιλιάρισμα, νεύρα και ζέστη ανυπόφορη για την εποχή. Το ταξί ομολογουμένως ήταν πεντακάθαρο με μία διάχυτη μυρωδιά λεβάντας να απλώνεται στον χώρο. Εντόπισα την πηγή της φρεσκάδας: ένα χάρτινο αρωματικό δεντράκι στο ταμπλό. Δίπλα του σταυροί, κομποσκοίνια και κάτι μικρούτσικες φωτογραφίες αγίων.

– Ωχ, σκέφτηκα. Έπεσα πάνω σε θρησκευόμενο. Αυτοί είναι οι χειρότεροι! Στις τρεις κουβέντες οι δύο για τα θεία.

Στο άκουσμα της λέξης «Παίδων» τινάχτηκε στο κάθισμά του λες και τον διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα και έσφιξε τόσο δυνατά τα χέρια στο τιμόνι που άσπρισαν οι αρθρώσεις στα δάχτυλά του.

– Έχετε κάποιο άρρωστο παιδάκι εκεί; με ρώτησε ζυγιάζοντάς το πρόσωπό μου με την άκρη του ματιού του μέσα απ’ τον καθρέφτη του αυτοκινήτου.

– Όχι. Εργάζομαι στο Νοσοκομείο. Είμαι νοσηλεύτρια κι έχω αργήσει για τη βάρδια μου, απάντησα ανόρεχτα.

Αυτό ήταν. Σαν να άνοιξε μέσα του ένας κρουνός. Οι λέξεις ξεπηδούσαν από το στήθος του ηχηρές, δυνατές, νερό από ορμητικό, ανακατεμένο ποτάμι. Να προλάβει να μου τα πει όλα ασθμαίνοντας. Ήταν φανερό πως ο άνθρωπος βρισκόταν σε υπερένταση. Τον άκουσα με προσοχή.

Μόλις είχε μεταφέρει ένα ζευγάρι με το παιδάκι τους στο Παίδων απ’ την επαρχία. Δύο ώρες οδηγούσε ασταμάτητα με σανιδωμένο γκάζι. Ασθενοφόρο την έκανε την κράισλερ, μου είπε. Το παιδάκι ήταν δεν ήταν τριών χρονών. Κάτι σοβαρό πρέπει να είχε αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομα της αρρώστιας. Μόνο ότι ήταν κάτι σοβαρό.

Απ’ ό,τι κατάλαβα ο γιατρός είχε δώσει εντολή για την έγκαιρη διακομιδή του παιδιού στην πρωτεύουσα με αεροπλάνο. Αλλά…

«Πού να το βρουν οι άνθρωποι το αεροπλάνο; Και άντε και το βρήκαν. Πώς να πληρώσουν τα εισιτήρια; Εδώ καλά καλά δεν είχαν για την κούρσα. Φτωχοί άνθρωποι. Τι κακό τους βρήκε. Να βάλει ο θεός το χέρι του.», ξεφύσησε με παράπονο.

Ειλικρινά, με συγκίνησε ο τρόπος με τον οποίο αφηγούνταν την ιστορία του, οι συσπάσεις του προσώπου του, τα υγρά του μάτια που γυάλιζαν μέσα απ’ τον καθρέφτη, το χέρι που αμήχανα έστρωνε τα ψαρά του μαλλιά. Αναγνώριζα στις κινήσεις και τα λόγια του αγωνία για την τύχη του παιδιού και το δράμα των γονιών, γενναιοδωρία και  νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, πράγμα σπάνιο για την εποχή μας.

«Πόσα σας οφείλω;», ρώτησα μόλις περάσαμε την πύλη του Νοσοκομείου.

«Ό,τι έχετε ευχαρίστηση», απάντησε χαμηλόφωνα.

Δεν το ‘νιωθε σωστό να ζητήσει το ποσό που έγραψε το ταξίμετρο. Έτσι, για το καλό. Να συγχωρεθούν τα πεθαμένα του. Για το ψυχοσάββατο που ξημέρωνε. Και από τον πατέρα του παιδιού ίσα ίσα τη βενζίνη τού ζήτησε. Τι να ζητούσε;  Φτωχός άνθρωπος ήταν. Άνθρωπος του θεού.

Του υποσχέθηκα πως θα αναζητούσα σε ποια κλινική του Νοσοκομείου έκανε εισαγωγή το παιδί από την Τρίπολη και θα το φρόντιζα εγώ η ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας μου.

«Ο Θεός να σας έχει καλά!», ευχήθηκε και με σταύρωσε στην πλάτη καθώς έσπρωχνα βιαστική την πόρτα της εισόδου.

Καθόλου δεν ενοχλήθηκα κι ας είμαι από εκείνους που δεν πιστεύουν.

Από κείνη τη μέρα αναθεώρησα και την άποψή μου για τους ταξιτζήδες.

Σου άρεσε;

Διάλεξε τα αστέρια που επιθυμείς!

Μέσος όρος 5 / 5. Σύνολο ψήφων: 23

Δεν υπάρχουν ψήφοι! Γίνε ο πρώτος που θα βάλει αστεράκια.

Ελένη Καραγιάννη

Η Ελένη Καραγιάννη γεννήθηκε το 1969 στη Βέροια. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στις Επιστήμες Αγωγής. Είναι παντρεμένη, μητέρα ενός παιδιού κι εργάζεται ως φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας. Θεωρεί τη γραφή ψυχοθεραπεία. Αγαπά το διάβασμα, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια, τους ανθρώπους με καθαρό βλέμμα και λαμπερό χαμόγελο. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο κι ηλεκτρονικό τύπο, έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και περιλαμβάνονται σε συλλογικές ανθολογίες. Είναι υπεύθυνη έκδοσης του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού ΓΡΑΦΕΙΝ.