ΓΡΑΦΕΙΝ

Το ευχαριστώ στους συγγραφείς

Το ευχαριστώ στους συγγραφείς

Είναι βράδυ και ο Νίκος πάλι γράφει στο τετράδιο την παρουσίαση που πρέπει να κάνει για το σχολείο. Την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να την δώσει σαν έκθεση αλλά ξέχασε-οπότε σαν τιμωρία θα κάνει μια παρουσίαση με θέμα: «Πώς επηρεάζουν τα παραμύθια στην παιδική ηλικία».  Όμως δεν μπορούσε να γράψει και να σκεφτεί τίποτα και κάπως έτσι πήγε για ύπνο. Αλλά το στυλό του είχε όρεξη και όλο το βράδυ έγραφε για αυτόν, έτσι ώστε να μην πάει αδιάβαστος.

– Μπορούν τα παραμύθια να είναι σημαντικά για ένα παιδί;

Ένα από τα πράγματα που μαθαίνουμε από τότε που γεννιόμαστε είναι να ακούμε να μας διαβάζουν παραμύθια. Έτσι βλέπουμε όμορφα όνειρα και καλλιεργούμε τη φαντασία μας. Αν δεν υπήρχαν τα παραμύθια δεν θα ξέραμε πώς είναι οι νεράιδες, οι γοργόνες, τα κάστρα. Μέσα από αυτές τις ιστορίες φτιάχνουμε και τις δικές μας, καθώς κοιμόμαστε ή καθώς ονειροπολούμε μέσα στην τάξη. Αλλιώς πώς μπορούν να υπάρξουν όνειρα χωρίς τη φαντασία;

Μέσα από αυτά παίρνουμε τόσα διδάγματα. Ένα παράδειγμα είναι η πεντάμορφη και το τέρας που μας δείχνει ότι δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον από την εμφάνισή του αλλά από την ψυχή του. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μόνο η καλή μεριά του κόσμου αλλά υπάρχει και η άσχημη. Μας προσγειώνουν ομαλά στην πραγματικότητα.

– Μπορούν τα παραμύθια να είναι σημαντικά στη μετέπειτα ζωή μας ή μόνο στα παιδικά μας χρόνια;

Μα και βέβαια ναι. Πώς μπορούν να υπάρξουν ταινίες τρόμου, αγάπης, επιστημονικής φαντασίας, αν δεν τα έχεις πρωτοδεί κάπου; Τα παραμύθια είναι αυτά που πρώτα μίλησαν για αγάπη, μάς έδειξαν πώς είναι η μαγεία και τα τέρατα.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσω ότι μιλάμε και για παραμύθια τα οποία δεν έχουν γραφτεί αλλά τα έχουμε ακούσει και αυτά ένα είδος παραμυθιού είναι.

Γνώμη μου λοιπόν είναι ότι τα παραμύθια είναι απαραίτητα στην παιδική ηλικία και χρωστάμε πολλά σε αυτά. Επομένως, πρέπει να πούμε και ένα τεράστιο ευχαριστώ στους συγγραφείς που μας τα χάρισαν.

Το πρωί ο Νίκος ξετρελάθηκε με αυτό που έκανε το στυλό του. Έφυγε όλο χαρά για το σχολείο. Τώρα, αν θα αρέσει στην καθηγήτρια, αυτό θα φανεί στο τετράμηνο.

Σου άρεσε;

Διάλεξε τα αστέρια που επιθυμείς!

Μέσος όρος 5 / 5. Σύνολο ψήφων: 7

Δεν υπάρχουν ψήφοι! Γίνε ο πρώτος που θα βάλει αστεράκια.

Κατερίνα Χαραλαμπίδου

Μέλος της μαθητικής συγγραφικής ομάδας Teenγραφείς